3e Chakra: Manipura

Op dinsdag 9 maart maakte ik voor de dinsdagavondgroep het 3e filmpje in de Chakra reeks, waarin ik een beknopte uitleg gaf over het 3e Chakra, Manipura.

Wanneer tijdens de kleuren visualisatie oefening de kleur geel lastig te zien was, dan zouden oefeningen die hun uitwerking hebben op het 3e chakra hulp kunnen bieden.

Zonnevlecht (solar plexus) – Manipura chakra

Manipura chakraKleur: geel
Staat voor: Zelfbewustzijn, wilskracht, levenslust en zelfvertrouwen, licht, energie
Gebied: Navel, poort van het leven
Element: vuur
Mantra: “Ik doe!”
3e Chakra in evenwicht: zelfrespect en respect voor anderen, hartelijk, opgewekt, ontspannen, spontaan en open. Plezier in lichamelijke activiteiten, goed eten, emotionele warmte.
Tekort energie in 3e chakra: depressie, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, angst om alleen te zijn.
Teveel energie in 3e chakra: snel oordelen, workaholic, perfectionist, geen gezag dulden.
Klachten: slechte spijsvertering, stijfheid in spieren, lage rugpijn, leverproblemen, koorts.
Wanneer het 3e chakra niet goed werkt kun je last hebben van maagproblemen, oogproblemen, moeilijkheden met de voortbeweging, knieën en gewrichten.

Bij te weinig of te veel vuur: (als je er druk bent of juist niet ‘vooruit te branden’) ga lopen/bewegen; maak kniebuigingen. Andere oefeningen om het vuur ‘aan te wakkeren’: de boog of ‘plank’ (vanuit zittende (stok‐) houding: handen en voeten op de grond; lichaam en armen gestrekt houden; voeten flexen).
Als het niet lukt om het Manipura chakra direct aan te pakken, pak dan het chakra erboven of eronder. (Dit geldt voor alle chakra’s).

Houdingen die verlichting kunnen bieden:

  • Heldhouding
  • Kameelhouding
  • Janu sirsasana (zittende houding met 1 been opzij, andere gebogen en dan richting gestrekte been buigen vanuit bekken met rechte rug)..

Hieronder het filmpje dat ik maakte over het zonnevlecht chakra:

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.