Een combinatie van mijn 2 passies: yoga en paarden

JaylaPaardrijden is al sinds mijn kindertijd mijn grootste passie. Ik heb jaren op diverse maneges gereden en diverse verzorgpaarden gehad. In het verleden heb ik ook meerdere trektochten te paard in het buitenland gemaakt en ik mag dus zeggen dat ik best een brede paardrijervaring heb. Ik heb in al die jaren zeer veel verschillende paarden meegemaakt, veel verschillende instructeurs en manieren van lesgeven mogen ervaren en uiteraard ben ik er ook heel regelmatig in mijn eentje op uit getrokken. Heerlijk alleen met het paard de natuur in, is één van de dingen die ik echt het allerliefste doe (en nog steeds ♥♥♥).

Wist je dat jij en je paard ook baat hebben bij yoga?

Yoga leert je je lichaam te beheersen (waardoor je een onafhankelijke zit krijgt die bij goed paardrijden zo belangrijk is), yoga zorgt voor een uitstekend balans en zorgt voor controle over je ademhaling, waar je ook tijdens het rijden effect van merkt. Én… Yoga zorgt voor een stevige romp en een betere houding!
Bovendien kan yoga een stijve rug of zere schouders na een heftige buitenrit verzachten en kan het helpen je lichaam te herstellen na een val. Ook kan yoga er voor zorgen dat je gemakkelijker spanning kunt loslaten in je lichaam.

Verwacht geen moeilijke houdingen, maar denk meer aan balans oefeningen, ademhaling en vooral het loslaten van spanning.
Een afspraak hiervoor maken kan uiteraard altijd. Verwacht geen ingewikkelde houdingen, maar puur aandacht voor zit, houding, balans en ontspanning.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als ruiter ook wel eens een yogalesje proberen? Bel 06-21476099 of stuur een mailtje naar marlet@thuisyoga.nl.

Het verhaal van Jayla

zonder bit en zonder zadel :-)

In 2017 is een meisjesdroom eindelijk waarheid geworden en ‘kreeg’ ik mijn eigen paard. Arabische volbloed merrie Jayla ken ik al vanaf haar geboorte. Eerst was zij van een heel goede vriendin en mocht ik in de weekeindes op Jayla rijden. Na enkele jaren verhuisde mijn vriendin helaas naar Duitsland en verhuisden haar 3 paarden uiteraard mee. In de jaren die volgden heb ik diverse andere paarden gereden, waaronder Jayla’s zusje Raska, maar met geen enkel paard had ik zo’n bijzondere band (en klik) als met Jayla. Met haar kon ik lezen en schrijven en vertrouw ik echt 300%!  Maar afijn, Jayla was verhuisd naar Duitsland en ik zag haar nog maar héél af en toe als ik bij mijn vriendin op bezoek was…

Maar dingen kunnen raar lopen… Begin 2017 zaten mijn vriend Conrad en ik eens te mijmeren en vroeg hij “Stel nou dat je ooit een eigen paard zou hebben, wat voor paard zou dat dat moeten zijn?” Nou, daar hoefte ik niet lang over na te denken. Dat kon er maar ééntje zijn en dat was Jayla. Lieve, mooie, eigenzinnige Jayla. Maar behalve dat Jayla in Duitsland woonde, was zij van mijn vriendin en ook voor haar een heel bijzonder paardje.
…Tot ik op een moment later in 2017 diezelfde vriendin aan de telefoon had… Wegens privé redenen vond ze dat ze haar 3 paarden niet de zorg en aandacht kon geven die ze zo verdienden en besloot ze met pijn in haar hart dat ze er één weg zou doen. Ik kon mijn oren niet geloven, had dat nooit verwacht, maar begreep het wel. Ze gunde haar paarden meer dan ze op dat moment zelf kon bieden en was op zoek naar een oplossing.
Conrad hoorde het aan en twijfelde geen moment, hij zei gelijk: “We halen Jayla naar Nederland!” en ik dacht nog dat hij gek geworden was, maar het balletje was gaan rollen en na wat telefoontjes hier en daar ging alles ineens in een stroomversnelling en zijn we eind mei dat jaar met een mini vrachtwagentje naar Duitsland gereden en hebben we Jayla opgehaald!!!

Sinds begin juni 2017 mag ik zelf elke dag van Jayla genieten. Nog steeds ben ik zo ontzettend dankbaar voor hoe het gelopen is en kan ik nog steeds haast niet geloven dat dit mooie, gevoelige en fantastische paardje echt van mij is en dat ze me elke dag enthousiast staat op te wachten als ik naar stal kom. Soms komen dromen dus écht uit.

Yoga te paard is iets waar ik al langer over fantaseer… Maar aangezien Jayla niet geschikt is voor elke ruiter en omdat ik héél zuinig op haar ben (en ook niet wil dat er ongelukken gebeuren) heb ik er maar van af gezien om haar voor de yogalessen te gebruiken. Wat ergens wel jammer is, want juist omdat ze zo gevoelig is en heel direct reageert zou ze een perfect zijn, maar alleen als je haar durft te vertrouwen en dus kunt ontspannen. Daarom is yoga te paard alléén beschikbaar op je eigen paard.

Meer foto’s van Jayla zijn te zien op mijn Instagram account: Instagram.com/marletk