Chakra’s (introductie)

Zoals elke dinsdag, maakte ik op 16 februari weer een filmpje voor de dinsdagavondgroep (die helaas sinds Corona geen les meer heeft). In plaats van zomaar wat houdingen te behandelen besloot ik er wat theorie ‘bij’ te behandelen en dus besloot ik de chakra’s te introduceren middels een concentratie oefening.

Er zijn 7 chakra’s (chakra betekent ‘wiel’) en iedere chakra heeft een bepaalde functie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een probleem met de longen inhoudt dat de hartchakra niet goed werkt. Je zou dan oefeningen moeten doen die op dat gebied gericht zijn.

Chakra’s kunnen open of dicht zijn en gaan werken vanaf een bepaalde leeftijd. Dit gaat per 7 jaar. Zo werkt bijvoorbeeld van 0-7 jaar het 1e chakra sterk (eten / ontlasting), 7-14 jaar het 2e chakra (drinken / spelen) etc. Als chakra’s niet ontwikkelen houdt dat in dat ze dicht blijven. Een chakra kan ook stil staan of te hard werken (bijvoorbeeld bij een burn-out).

We deden een liggende ontspanning waarbij men één voor één kleuren moest visualiseren. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Onthouden welke kleur het moeilijkst was om te visualiseren en vervolgens een denkbeeldige lijn trekken door het lichaam in die kleur. daarna kwam een korte uitleg over welk gebied van het lichaam met de betreffende kleuren correspondeert.

Rood: Muladhara, de basis: het gevoel van veiligheid: lees meer…

Oranje: Svadisthana, het navelcentrum: speelsheid, creativiteit: lees meer…

Geel: Manipura, de zonnevlecht: wilskracht, actie: lees meer…

Groen: Anahata, het hartcentrum: liefde, vriendschap, verbinding: lees meer…

Blauw: Vishudda: het keelcentrum: communicatie: lees meer…

Indigo: Ajna: het voorhoofd / 3e oog: intuïtie: lees meer…

Violet: Sahasrara: het kruincentrum: spiritualiteit: lees meer…

In de filmpjes die de weken daarna volgen behandel ik iedere keer één Chakra (1 kleur) en vertel daar beknopt iets over. Ik behandel dan een paar houdingen die dat bepaalde chakra kunnen beïnvloeden en zo gaan we elke week een stapje verder.

Hieronder het filmpje dat ik maakte als introductie:

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.